3d investors verkoopt Plastiflex aan IK Partners

27 oktober 2021
3d investors verkoopt Plastiflex aan IK Partners

3d investors kondigt met trots aan dat het Plastiflex, na 25 jaar eigenaarschap, verkoopt aan IK Partners. Plastiflex produceert kunststof buizen-en slangsystemen voor toepassingen in de gezondheidszorg, in de industrie en in toestellen (vloeronderhoud, zwembaden en witgoed). De investering in Plastiflex was een perfect voorbeeld van de filosofie van 3d investors als lange termijn aandeelhouder en toegewijde partner. Sinds 2010 heeft Plastiflex zichzelf met succes heruitgevonden met een focus op de medische sector. Deze "blue ocean innovation" heeft bijgedragen tot een sterke groei. Samen zullen het management en de nieuwe aandeelhouder, IK Partners, zich verder richten op het versterken van de marktpositie in de gezondheidszorg en de industrie door voortdurende productinnovatie.

Plastiflex werd opgericht in 1953 in Californië en ontwikkelde nieuwe technologie voor het spiraalvormig wikkelen van kunststof slangen. Hierdoor positioneerde het bedrijf zich al snel in zijn markt als innovator. Vandaag is Plastiflex actief in 3 sleutelmarkten: gezondheidszorg, industriële toepassingen en toestellen o.a. voor vloeronderhoud, zwembaden en witgoed. In 1998 nam 3d investors het bedrijf over. Vanaf het begin van zijn investering positioneerde 3d investors zich als een toegewijde lange termijn aandeelhouder en solide strategische partner. Dit droeg bij tot de internationale expansie en de opening van verschillende fabrieken in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Plastiflex groeide uit tot een lange termijn leverancier van een gediversifieerde selectie van blue-chip OEM's zoals Miele, Electrolux, Fluidra, Kärcher, Dräger, Hamilton Medical. Het ontwikkelde een nieuw state-of-the-art innovatie- en R&D-centrum in België en sterke R&D-capaciteiten in China.

Passie voor innovatie is altijd één van de belangrijkste drijfveren geweest. Zo startte het bedrijf in 2010 met de ontwikkeling van verwarmde buizen op basis van een unieke technologie voor de markt van de respiratoire gezondheidszorg. Dit met een duidelijke focus op het verbeteren van het ademcomfort van patiënten die beademingsapparatuur nodig hebben op intensive care units of voor de behandeling van slaapapneu. Zo werd Plastiflex een gerespecteerde fabrikant van medische hulpmiddelen.

Hans Swinnen, Partner bij 3d investors verduidelijkt: "Onze reis samen met Plastiflex is fascinerend geweest. De sector van de kunststof slangen is de afgelopen 25 jaar enorm veranderd. We zijn getuige geweest van veranderende en groeiende markten en we hebben actief deelgenomen aan de opprtuniteiten in de medische industrie. Onze investering in Plastiflex is een duidelijke demonstratie van onze kernwaarden. We zijn toegewijd, we hebben geduld, en we geloven in het innovatieve potentieel van de unieke bedrijven waarin we investeren. Voor Plastiflex was dit de transformatie van een producent van stofzuigerslangen naar een leverancier van medische hulpmiddelen. We zijn ervan overtuigd dat het management, samen met IK Partners, duurzame winstgevende groei zal blijven realiseren."

Piet Gruwez, CEO Plastiflex, legt uit: "3d investors heeft ons gedurende vele jaren actief gesteund en ons sterk geholpen om de afgelopen jaren een exponentiële groei in de gezondheidszorg te realiseren. Wij zijn zeer dankbaar voor de goede samenwerking met 3d investors, maar ook voor het harde werk van al onze medewerkers en natuurlijk voor het jarenlange vertrouwen van onze klanten en leveranciers. Samen met IK Partners beginnen we nu vol enthousiasme aan een nieuw hoofdstuk in het unieke groeiverhaal van Plastiflex."

*3d Investors en Plastiflex werden geadviseerd door GCA Altium (M&A), Four & Five (Legal) Roland Berger (Commercial), EY (Financial en Tax) en ERM (ESG)

Over 3d investors

3d investors is een familiale investeringsmaatschappij met een lange termijn focus die ervoor kiest om de groei van solide bedrijven te ondersteunen, in samenwerking met ondernemers en management. Gebouwd op een trotse traditie van ondernemerschap, kiezen wij ervoor om solide bedrijven met groeipotentieel te ondersteunen. Daarbij gaan we uit van onze kernwaarden: ondernemerschap, empathie, integriteit, passie en wendbaarheid. 3d investors is lange termijn aandeelhouder van een aantal beursgenoteerde groepen (KBC, Ackermans & van Haaren, Atenor en Barco), niet-beursgenoteerde bedrijven (o.a. Care Cosmetics, DSIT, Pauwels Consulting, Studio 100, 3P en Zenitel) en 3d Real Estate. 

Over Plastiflex

Plastiflex Group is gespecialiseerd in de productie van flexibele kunststof buizen en spuitgietonderdelen voor een aantal markten zoals vloeronderhoud, witgoed, zwembad, industrie en gezondheidszorg. De klanten in de gezondheidszorg zijn zowel distributeurs als OEM's die de buizen gebruiken voor hun ventilatie of voor apparaten die de slaapkwaliteit verbeteren. De Plastiflex-groep is een van de grootste producenten van flexibele kunststofbuizen en -slangen ter wereld, met hoofdzetel in België en productiefaciliteiten in China, Europa, Mexico en de VS. Er werken wereldwijd ongeveer 1000 mensen. De jaarlijkse omzet bedraagt bijna 100 miljoen EUR.

Perscontact 3d investors

Hans Swinnen
hans.swinnen@3d-investors.be 

close